Selasa

TIKUS: Kena hukuman bila buat salah ? 

HUKUMAN MANUSIA BUAT ‘ SI MICKEY MOUSE ’ YANG MAKAN WANG 

Tiada maaf bagi mu


     
Di dalam dunia sekarang tiada apa yang pelek maupun haiwan dan tindakan manusia yang dikira tidak logik dan tida masuk akal. Tetapi hakikatnya perkara tersebut memang berlaku. AK nak menceritakan kisah ‘Sang Tikus’ yang membedal wang dan apabila kedapatan dan tertangkap, ia pun dikenakan hukuman yang setimpal atas kesalahannya di bawah undang-undang manusia.


Peristiwa ini berlaku di Ramallah, Palestine,negara yang sampai sekarang tidak berhenti dari pergolakan dunia semenjak dari dulu. daripada sumber, lelaki tersebut berasal dari Hebron. Beliau begitu marah dengan tindakan tikus tersebut. Menurutnya lagi dia baru mendapat gaji mingguan dan ingin menyimpan wang dalam almari pakaian yang konon boleh selamat daripada pandangan manusia tetapi tidak kepada tikus....Siapa yang geram kalau wang yang kita simpan itu hilang dan dahlah keadaan ekonomi di Tebing Barat dan Gaza sekarang meruncing, wang pula kena makan kononnya di tempat yang selamat. Kisahnya begini,tanpa disedari seekor tikus telah masuk menyelinap ke dalam almari pakaiannya dan membaham wang gajinya. 3 helai wang kertas bernilai RM181 wang gaji telah dimakan oleh tikus.

Akhirnya lelaki tersebut berjaya menangkap tikus tersebut dan tikus itu dikenakan hukuman ikat silang empat seperti hukuman yang pernah dijalankan pada zaman kegelapan. (Rujuk gambar bawah).
Hukuman ikat 'silang empat' yang telah dikenakan oleh  mangsa
Adoiii..macam-macam pe’el atau ragam manusia bila membuat tindakan yang pelek. Gambar hukuman terhadap tikus tersebut dimuat turun dalam facebook lelaki berkenaan....kisah seterusnya tikus tersebut samada masih hidup atau mati.. masih belum diketahui.... AK takut hukuman akan ditambah seperti gambar ini.

                    
AK pun kadang-kadang geram juga tengok tikus di rumah AK asyik nak buat lubang pada dinding rumah..letak perangkap tak nak masuk..letak perangkap bergam pula takut melekat dan mati sampai bau busuk..nak bubuh racun, nanti kucing kesayangan AK termakan tikus tersebut pun ‘kojol’ sama... sabor jer ler..jawabnya.Tweet Artikel Ini: 5  RakanTweeter Yang Terpilih:~>

1. #nembiakmiri ‏@raksasa_cute
            Alangkah indahnya kalau sseorang anak menyangi kedua 
            ibubapanya drpd seorg  kekasih! :)

2. #UmmiKalsumRazak @DekkOjek Akaun dilindungi
            aku suka tambi sik normal ehh hahaha pelek2 jak dikaka. 
           haa rindu mok di"kerepak" nya HUAHUA 

3. Sarawakian Tweet @angolkueh
            Berenti depan trapik light nangga sidak sebelah nyaman ngorek idong. 
           Nang keribang rebus juak kat rumah sekpat  ngorek kah?

4. shiqinSupee @ekinkidston
            one does not simply can talk shit behind my back and get away with it

5. Nurul Diana Rosli @DRosli

            Just because I don't fight back doesn't mean I'm weak. It means 
            I'm strong enough to  know that rage and revenge won't solve anything.

Sumber: -Bernama

Tiada ulasan: