Rabu

Drone USA (Pesawat Pengintip) kena cekup Iran !

Iran menawan 'Drone US -ScanEagle'..!!!


          Televisyen Iran telah menunjukkan sebuah pesawat tanpa pemandu Amerika yang telah di tawan di perairan teluk iaitu dikenali sebagai 'ScanEagle'. Pengawal Revolusi berkata mereka telah membawa turun ScanEagle - salah satu yang lebih kecil, dan drone yang kurang canggih yang digunakan oleh tentera Amerika.            Laksamana Ali Fadavi memberitahu agensi berita Fars bahawa drone ScanEagle tersebut telah beberapa kali terbang meninjau ruang meninjau udara perairan teluk baru-baru ini. Tetapi Tentera Laut Amerika Syarikat berkata Amerika tidak ada  pesawat drone mereka yang telah hilang di Timur Tengah.

Menurut Associated Press berkata, negara lain di rantau ini termasuk Emiriyah Arab Bersatu, juga menjalankan operasi ScanEagles  yang berkos rendah,  pesawat jarak jauh dengan lebar sayap 10ft (3m). Tetapi Laksamana Fadavi berkata, bahawa "Drone itu biasanya dilancarkan dari kapal perang yang besar" dan memberitahu bahawa drone ScanEagle itu telah ditawan beberapa hari yang lalu tanpa mengulas lanjut.

Seorang jurucakap Tentera Laut AS Central Command Angkatan di Bahrain berkata: "Tentera Laut AS telah mengambil kira sepenuhnya semua pesawat udara tanpa pemandu yang beroperasi di rantau Timur Tengah.

"Operasi kami di Teluk adalah terhad kepada perairan udara yang diiktiraf di peringkat antarabangsa .dan kami tidak mempunyai rekod bahawa kita telah kehilangan sebarang pesawat ScanEagles baru-baru ini."

Pada bulan lepas, Amerika Syarikat berkata, pesawat pejuang Iran telah ditembak oleh AS ketika drone terbang di ruang udara antarabangsa dan Iran pula mendakwa pesawat tersebut telah memasuki ruang udara Iran.     Pada November juga menyaksikan duta Iran ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Mohammad Khazaee, menulis kepada Setiausaha Agung Ban Ki-moon untuk mengadu tentang apa yang berlaku dan dia berkata USA telah berulang kali mencabul ruang udara Iran iaitu berhampiran stesen kuasa Bushehr, serta menggambarkan mereka (US) sebagai "perbuatan haram dan provokatif".


Setahun yang lalu, siaran TV Iran menayangkan  pesawat RQ-170 Sentinel drone Amerika ketika melakukan intipan dan telah dibawa turun oleh Iran dengan menggunakan peperangan elektronik. 
Oh tidak,....sila kembalikan RQ-170 

       Iran menolak permintaan AS untuk membawa pulang drone tersebut. Ia kemudiannya  Iran mendakwa mereka  membangunkan drone mereka sendiri tanpa pemandu. Washington dan Tehran terlibat dalam pertikaian ke atas program nuklear Teheran. Pengawal Revolusi adalah sebuah unit elit tentera Iran yang beroperasi  secara sendiri dengan angkatan laut. 
    Berkemungkinan apa lagi jenis pesawat selepas ini yang akan mengintai ruang udara dan pertahanan serta tapak nuklear Iran. Iran sebenarnya sudah mempunyai radar pengesan pesawat stealth seperti Nebo Stealth Radar IADS dan radar Avtobaza yang canggih buatan Russia yang boleh mengesan mana-mana pesawat halimunan serta  Bagi  pandangan AK konflik perang dingin antara Iran-Amerika & Israel semakin meningkat ketegangan  dan menunggu masa saja nak meletus. Ibarat bermain chess menunggu "checkmate"...Mudah-mudahan konflik mereka in dapat diselesaikan secara rundingan bersama kuasa-kuasa nuklear lain.

Tiada ulasan: